Kartvizit, bir firmanın imzası niteliğini taşır, bir iletişim aracıdır. Bu nedenle kartvizitlerde iletişim bilgileri olmazsa olmaz ögelerdir. Kartvizitler baskıya gönderilmeden önce; üzerinde şirketin veya kişinin ismi, fiziksel adresi, telefonu, logosu, elektronik posta adresi vb. bilgilerin yer aldığı titizlikle oluşturulmuş bir tasarıma ihtiyaç duyulur. Kartvitizit tasarımı iyi bir marka imajı için kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle kartvizit tasarımınızı seçerken üzerinde özenle durmalısınız.
NOT: Ücretsiz kartvizit tasarım programları hakkındaki yazımıza da göz atabilirsiniz.
Hukuk, tıp, sağlık ve güzellik, estetik uygulamaları, çiçek, çerçeve, kreşler, iş dünyası, iletişim çalışmaları, diş hekimliği, restoranlar, eğlence mekanları, muhasebe ve finans sektörü, emlak, eğitim, giyim, gıda, hayvanlar, müzik, spor, nakliye, sosyal medya gibi çalışma alanlarında kartvizitler hazırlanmaktadır. Bu anlamda, yüzlerce farklı kartvizit tasarımı yapılabilir.
Kartvizit modellerine göre farklı kağıt türleri, yazı stilleri, arka plan renkleri ve baskı metotları seçilir. Kullanılan renklerde kontrast özelliğini yakalamak, kartvizitin görsel olarak ilgi çekiciliğini arttırır. Dokuyu kısmi lak gibi baskı teknikleri ile özel kılarak akılda kalıcı modeller geliştirilebilir. Çoğunlukla kartvizit baskıları bristol kartona yapılmaktadır.
NOT: Kartvizit kağıt türleri arasından hangisini seçmeniz gerektiği ile alakalı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Ürünlere koruyucu özellik sağlamak için selefon adı verilen kaplama kullanılır. Selefonlu üründe, baskı daha kalıcı olur, ürün daha az yıpranır ve yırtılması zorlaşır. Selefon ince kağıtlara (135 gr’dan ince olanlara) uygulanamaz. Mat ve parlak olmak üzere iki çeşidi bulunur.
Ofsette basılan materyallerin gerek süsleme, gerekse sürtünmeye karşı koruma veya baskının daha uzun süre dayanıklılığını sağlama amaçlı olarak lak baskı gibi yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
İnternette “kartvizit” veya “business card” diye arama yapıldığında birçok farklı boyut ve şekilde kartvizit ile karşılaşırız. Fakat yine de sektörde ağırlıklı olarak kullanılan boyutlar ve teknik özellikler şu şekildedir:
Genişlik : 8,6 cm, yükseklik : 5.4 cm, çözünürlük : 300 piksel , renklendirme: CMYK (grafikerler tarafından kullanılan renk modu)
Tasarım kuralları işlendikten ve uygun baskı teknikleri seçildikten sonra kesim payı bırakılan kartvizit baskısından örnek alınarak kontroller yapılır. Baskı, kesim ve kontrol işlemlerinin ardından kartvizitler müşteriye sayılı şekilde kutulanarak teslim edilir.
NOT: Kartvizit ölçüleri ve kartvizit örnekleri ile alakalı yazımıza da mutlaka göz atın.