CMYK Nedir, Nerelerde Kullanılır, O Harfler de Neyin Nesi?
“CMYK nedir?” sorusunu soranlara verilen teknik cevaplar genellikle şu sorunun doğmasına neden oluyor: “Tamam da neden diğer baskılara göre daha pahalı, nerede ve neden kullanalım biz bunu?” Bu durumda “diğer baskılar” ve CMYK arasındaki farklara değinmek, CMYK baskının kullanım alanlarından bahsetmek gerekiyor. Bunlar anlaşılınca neden diğer baskılara göre CMYK’nın daha pahalı olduğu da anlaşılmış olacak.
CMYK renk kodlarından bahsedeceğiz, ince ince açıklayacağız zaten ama en net haliyle şunu söyleyelim: CMYK baskı, tasarımlarınızda istediğiniz her rengin basılabileceği anlamına gelir. Yani Bidolubaskı’ya geldiğinizde “Bana şu turuncumsu pembe renkte kartvizit basabilir misiniz?” derseniz cevabımız “Evet, basabiliriz.” olur; çünkü bizim CMYK’mız var.
CMYK Neyin Kısaltması?
Cyan, Magenta, Yellow, Key renklerinin kısaltması olan CMYK’nın Türkçe renkleri şunlar: Camgöbeği, galibarda, sarı ve siyah. İngilizce bilenler şaşırır: Siyah, “black” değil miydi? Evet, öyleydi. Hâlâ da öyle de buradaki “K”, yani “key”, anahtar renk anlamına gelir. Her türlü renkli basım işi için gerekli kapıyı açacak olan anahtardır. “K” hakkında biraz daha konuşup sizi tasarımcıların çok iyi bildiği renk uzayına çekecek olursak “K”, koyu tonları belirgin hale getirmede ve kontrast yaratmada kullanılır.
İşinize yarayacak bir bilgi daha paylaşalım: 4+0 CMYK tek yön baskı demekken 4+4 CMYK ise ön-arka çift yön baskı anlamına gelir.
"Diğer Baskılar”: Mesela RGB
Bir de RGB var. RGB, üç rengin farklı yoğunluklarda kullanılması ile istenen renge ulaşıldığı renk uzayıdır. Yani Red (kırmızı), Green (yeşil), Blue (mavi) renklerinden bahsediyoruz.
- RGB ve CMYK’nın farkını şöyle açıklayalım:
- RGB, insan gözünün gördüğü tüm renklerken CMYK, 4 rengin karışımıyla ışığın yansımasını gösteren renk uzayıdır.
- RGB renkleri daha canlıdır. Bu yüzden bilgisayar gibi teknolojik cihazların renk düzeni RGB iken matbaa sektöründe CMYK kullanılır.
- Örnek: Photoshop’la yapılan bir tasarımın çıktısı alındığında renkler, bilgisayarda görüldüğü gibi gözükmez. Bu yüzden tasarımın CMYK düzeninde yapılması gerekir.
- Matbaada renkler, kâğıt ve benzeri materyallerin üzerine basıldığından CMYK’nın kullanılması gerekir. Örneğin tasarımdaki siyah, beyaz kâğıda basılırken kahverengi gibi görünür; çünkü kâğıdın beyazının da bir yansıması var. Bunu engellemek için de CMYK kullanılır. Matbaada CMYK baskı bu yüzden daha pahalı ama daha doğru bir yöntemdir. Ayrıca yeşil gibi yaygın olarak kullanılan bir renk, CMYK’da sarı ve camgöbeği renkleri birleştirilerek oluşturulduğundan CMYK, daha pahalı bir baskı teknolojisi olarak kabul edilir. Ama istediğiniz yeşil yerine başka bir yeşille kartvizitinizi, broşürünüzü, el ilanınızı ya da işte bastırmak istediğiniz ürün her neyse onu “bozulmadan” elinize almak istiyorsanız CMYK’yı tercih etmelisiniz.
“CMYK baskı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için de sizi şuraya alalım.