Google’ın logo olarak kullandığı ‘G’ harfinin tam bir çember olmaması o kadar da önemli mi?
Eylül 2015'te Google yıllarca kullandığı logosuna veda etti. Yerine, daha şık, sans-serif yazı tipi ile yazılmış, uygulamalar ve diğer web alanlarında kullanılan 'G' sembolü geldi. Yeni logoya alışmak uzun sürmese de 'G' harfi logosu birkaç grafik tasarım sitesinde hayli tartışıldı.
Kullanıcıların Google logosundaki simetri ve kullanılan renkler üzerine başlattıkları tartışma grafik tasarımcılar arasından oldukça fazla konuşuldu. Özellikle de ‘G’ harfi üzerinde çizilen çemberlerin tam oturmuyor oluşu tasarımcılardan ciddi eleştiriler aldı.
Peki ama harfle alakalı problem neydi? Sonuçta açıkça okunuyor ve anlaşılıyor. Renkleri de Google marka imajını oldukça iyi yansıtıyor. Bir logonun geometrik olarak mükemmel olması gerçekten bu kadar önemli mi?
Gelin Daha Yakından İnceleyelim
Yukarıdaki resimlerde görebileceğiniz gibi, 'G' sembolü ilk görüşte göründüğü kadar dairesel değildir. ‘G’ harfinin kıvrımı tam bir çember oluşturacak şekilde ayarlanmamış. Ayrıca, harfler ve renkler arasındaki açılar da uyumlu değil.
Izgara(grid) teorisi ve Altın Oran gibi ilkeler sayesinde tasarım için bir dizi kılavuz oluşturabiliyoruz. Bu sayede de tasarım içerisindeki elemanların bir düzen ve görsel uyum içinde konumlandırılmasını sağlıyoruz. Bunun da izleyicilerin bir tasarımı daha iyi anlamasına yardımcı olduğunu biliyoruz.
Optik vs Metrik Tasarım
Yazı tipi tasarımının önemli bir parçası, gerçeklik (gözünüzün ne gördüğü) ile optik (gözlerinizin gördüğünü düşündüğü şey) arasındaki uyuşmazlığı yönetmektir. Helvetica'nın 'H'sini ele alalım. Ortadaki çizgi merkezin biraz üstünde konumlandırılmış - ancak merkez gibi görünüyor.
Çünkü belirli bir çizgi kalınlığında, yatay çizgiler dikey çizgilerden daha kalın görünür. Helvetica'nın ortadaki çubuğu matematiksel olarak merkeze yerleştirilseydi, size merkez gibi gelmeyecekti. Bu nedenle, birçok harf biçimi optik olarak düzeltilmelidir; böylece okurlara düzgün bir biçimde görünebilirler- aynı ilke karakter aralığı için de geçerlidir.
Google, Google Kimlik Değişimi belgesinde konuyla ilgili kararını şöyle açıklıyor: "Google G, doğrudan 'G' logosundan türetilmiş ancak küçük boyutlarda ve tüm uygulamalarda/cihazlarda yüksek kalitede görünmesi için görsel ağırlık göz önünde bulundurularak yaratılmıştır. "
"Logo markamızın ürün ikonografisi ile aynı ızgarada tasarlandı. Logo içerisindeki elementlerin birbiri ile uyumu yakalayabilmesi için optik olarak rafine işlemi yapıldı. Renk oranları ve sıralamaları, göz hareketleri dikkate alınarak seçildi ve uygulandı. "
Google'ın gerçek logosunun (solda) geometrik olarak mükemmel bir şekilde hazırlanmış sürümü(sağda) ile karşılaştırması.
Bu noktayı açıklamak için bir tasarımcı, tam manasıyla dairesel ve renkleri daha eşit olarak bölünmüş yeni bir Google 'G' sembolü tasarladı. (Üstteki resim) Birçok tasarımcı orijinal logonun daha sıcak ve karakteristik bir algıya sahip olduğunu söyledi.
Elbette, bu ilk defa global bir firmanın grafik tasarımcılar arasında çok konuşulacak bir logo çalışması yapışı değil. Twitter 2012'de, kuş logosunun tasarımı için tamamen farklı iki boyutlu dairelere dayanan yeni bir tasarım hazırlamış ve yine çok konuşulmuştu.
Twitter’ın yeni logosunun arkasındaki gizem: çemberler.
Google’ın ‘G’ logosunda da gördüğümüz gibi; geometrinin de zamanı var, optik dokunuşların da.
Bidolubaski Blog'a abone olarak benzeri faydalı yazılardan ve size özel kampanyalardan herkesten önce haberdar olabilirsiniz.