Grafik tasarımcıların birçoğu işlerine ayırdıkları vakti kendilerine ayırmazlar. Kullanacakları renklerin tonlarını, çizecekleri çizginin milimetrelerini hesap ederler de kendi yarınları hakkında iki dakika düşünmezler...
Tipo hataları, kötü baskı, yanlış renk seçimi... liste uzar gider. Bu hatalar her grafik tasarımcının başına gelebilecek hatalardır ve öğrenmek isteyene ders niteliği taşır. Grafik tasarımı sürekli gelişim isteyen bir iştir ve gelişim tasarımcının kendinden başlar. Peki siz gerçekten kendi gelişiminizi yönetiyor musunuz? Gerçekten nasıl bir grafik tasarımcı olmak istediğinizi biliyor musunuz? Tipo, yanlış renk kullanımı, kötü baskı hataları hızlı fark edilen ve düzeltilebilen hatalardır ama bazı büyük hatalar vardır ki bu hatalar uzun vadede kendini belli edebilir. Çünkü birer alışkanlık haline gelmiş, sizi teslim almışlardır. Gelin o hataları bir gözden geçirelim belki farkına varmadan siz de bu hatalara düşüyorsunuzdur, kim bilir?
Kariyer planı geliştirmeme
“Bundan 10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?” iş görüşmelerinde sık sık karşımıza çıkan ve bizi de biraz gıcık eden bu soru kendi kendimize sorduğumuzda anlamlı bir hal alır. Nedeni basit; Bu soru kendinizi, yapmak istediklerinizi belki de biraz hayallerinizi içerir. Bundan yıllar sonra nasıl anılmak isteyeceğinizi düşlemek ve buna karar vermek bugününüzü de biçimlendirir. Kariyer hedefinizi günün, yılların getirdiklerine göre her seferinde yeniden planlamanız ve önceliklerinizi buna göre belirlemeniz gelişiminizi yönetmeniz anlamına gelir. Bu sizi motive eder, ilerletir...
Yeni beceriler edinmemek, yeni araçları kullanmayı reddetmek
Herhalde bir grafik tasarımcı için kariyer yolunda yapılabilecek en büyük hatalardan biri yeni araçları kullanmayı reddetmektir. Bahanesi ise evrenseldir “Abi şimdi elim buna alışık, kim uğraşacak...”. Evet yeni araçları kullanmayı öğrenmek biraz zamanınızı alır ama emin olun bu zamanı ilerleyen günlerde telefi edeceksiniz. Elleriniz tıpkı daha önceki programa alıştığı gibi yeni programa da hızla adapte olacak. Sorun sadece yeni çıkan araçları takip etmek, özellikleri öğrenmekten ibaret değil elbette. Yayıncılık, grafik tasarımı dijitalleşen dünyada en hızlı değişime uğrayan alanlardan. Bu değişimleri anlamamak, takip etmemek sizin için ciddi kayıplara neden olabilir.
Ülkemizde ne yazık ki hala çok yaygın değil ama dünyada e-kitaplar ciddi bir pazar haline geldi. Birçok tasarımcı, yeni bir yayın formatı olan EPUB'un gelişini göremedi ve öğrenmek için 'zahmete girmedi'. Onlar çoktan kaybetti, sektörün geleceğini görenler ise şu an yayınevlerinde sıcak köşelerinde tasarımlarını yapmakla meşgul :)
Yeni bir beceri öğrenmek, güncel teknolojiyi güncellemek ve pazardaki talepleri takip etmek, grafik tasarımcı olarak kariyer yapmak istiyorsanız önemlidir. Ne demiş atalarımız “İşleyen demir ışıldar”
Eleştirilere kulak kapatma
Grafik tasarım alanı başta müşteriler olmak üzere herkesin fikir sahibi olduğunu sandığı bir alan. Bu can sıkıcı durum insanda bir süre sonra söyleneni dinlememe alışkanlığına neden olabiliyor. Ve ne yazık ki bu gürültü arasında sizin için çok önemli olabilecek yapıcı eleştirileri de kaçırabiliyorsunuz. Örneğin "Beğenmedim", “Hiç olmamış” gibi yorumlar sadece söylenmek için söylenmiştir. “Yazıları okumakta zorlanıyorum”, “Kullandığınız renkler kurumsal kimliğimizle uyuşmuyor” gibi eleştiriler ise spesifik ve soruna işaret eden eleştirilerdir ve dikkate almak gerekir.
Unutmayın yapıcı eleştiri sizi daha ileriye taşır. Yapıcı tavsiyelere odaklanıp, kaliteli işler üretirken geri kalan lakırtıları da kulak ardı etmeyi öğrenin.
Çalıştığı sektörü tanımamak
“Ben tasarımımı yaparım, gerisine de karışmam” diyenlerdenseniz kaybetmeye mahkumsunuz. İşverenle, müşteri ile empati kuramıyorsanız, tasarımınızın bir ayağı boşta demektir. Tasarımınız seslenmesi gereken kitleye çok uzaktaysa ne kadar güzel olursa olsun işlevini yerine getiremeyecektir.
İşi ve pazarlamayı anlamanın diğer bir yararı ise ücretlerinizi ve maaşınızı müzakere ederken elinizi güçlendirmesidir. Ayrıca pazarı ve tüketiciyi anlama kabiliyetiniz ihtiyaç duyduğunuzda kişisel markanızı geliştirmenize de yardımcı olur.
Tasarıma olan heyecanını yitirmek
Grafik tasarım alanında tutunabilmek, farklı kalabilmek emek ve belki de biraz şans istiyor. Yıllar içinde ilk zamanlardaki heyecan yerini alışkanlığa bırakabiliyor. Çalıştığınız yerden memnun olmayabilirsiniz, aldığınız ücret tatmin edici olmayabilir ama yaptığınız her tasarım size ait, sizin imzanızı taşıyor. Yaratıcı çalışmalarda ısrar etmek kendinizi bir daha keşfetmenize, yeteneklerinizi geliştirmenize ve başkaları için iş üretmenin hayal kırıklığını hafifletmenize izin verir.
Grafik tasarım kariyeri için tavsiyeler
En sık karşılaşılan hatalardan bahsettik peki ya mutlaka yapmamız gerekenler? Hem okulda hem de sonrasında sergi, etkinlik, fuar gibi etkinlikleri kaçırmayın. Bu etkinliklere giderken mutlaka yanınıza kartvizitlerinizden alın. Yeni mezunsanız gönüllü işler ve stajyerlik fırsatlarını kollayın. Forumlara, freelance iş sitelerine üye olun, kişisel web sitenizi oluşturun böylece bir ağ yaratın. Yarışmalara katılın böylece fark yaratan bir tasarımcı olduğunuzu cümle aleme duyurma fırsatı yakalayabilirsiniz. ;)