KOBİ, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kısaltılması olarak kullanılan ve bugünlerde sıklıkla duyduğumuz bir kısaltmadır. KOBİ kavramı çalışılan sektörden bağımsız olarak, yıllık net satış, yıllık mali bilanço ve çalışan sayısı gibi faktörler göz önünde bulundurularak ortaya çıkarılan bir sınıflandırmadır. Bu kavram kendi içerisinde 3 farklı kategoriye ayrılır; mikro ölçekli işletmeler, küçük ölçekli işletmeler ve orta ölçekli işletmeler. Bu kategoriler ise tamamen firmanın mali konumu ve çalışan sayısına göre belirlenmektedir.
KOBİ kavramı sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde kullanılan bir kavramdır. Ancak, bu işlemelerin ciro ve çalışan sayısı sınırları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi de ülkelerin ekonomik şartlarının farklılık gösteriyor olmasıdır. Türkiye’de KOBİ’lere dair tanımlamalar ve sınırlamalar KOSGEB tarafından, ülke şartları göz önünde bulundurarak yapılır. KOSGEB aynı zamanda stratejiler geliştirmek ve hibe / faizsiz kredi vermek gibi görevleri de üstlenerek, KOBİ’lerin dolayısıyla da ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlar.
KOBİ Çeşitleri ve Ciro Sınırları Nelerdir?
KOBİ’ler yukarıda da belirttiğimiz gibi cirolarına ve çalışan sayılarına göre 3 ayrı sınıfa ayrılırlar; mikro ölçekli işletmeler, küçük ölçekli işletmeler ve orta ölçekli işletmeler. Bu ayrımın yapılmasının sebebi, firmaları daha iyi anlayarak çok daha doğru konumlandırmalar ve strateji planlamalarının yapılabilmesidir. Bu ayrım hem firma hem de KOBİ’lerin bağlı olduğu KOSGEB açısından oldukça önemlidir. Firmalar bu sınıflandırma sayesinde kendilerini çok daha iyi anlayabilir, ileri dönem stratejilerini çok daha doğru şekilde yapabilirler. KOSGEB için ise stratejiler geliştirmek, ölçeğe göre hibe programları hazırlamak ve ülke ekonomisinde KOBİ’lerin yerini anlayabilmek açısından önemlidir. KOSGEB’in bu sınıflandırma sayesinde elde ettiği bu faydalar da dolaylı yoldan firmalara büyük katkılar sağlar.
KOBİ’ler arasındaki sınıflandırmanın koşullarına gelecek olursak; mikro ölçekli firmalar, çalışan sayısı 10’un altında ve yıllık cirosu 1 Milyon TL’nin altında olan firmalar olarak tanımlanabilir. Küçük ölçekli firmalar ise çalışan sayısı 50’den az ve cirosu 8 Milyon TL’den az firmalardır. Orta ölçekli firmalar da çalışan sayısı 250’nin altında ve 40 Milyon TL’den az cirosu olan firmalardır. Cirosu 40 Milyon TL’nin üzerinde veya çalışan sayısı 250’nin üzerinde olan firmalar ise KOBİ sınıfına girmez ve genel itibariyle büyük ölçekli işletmeler olarak düşünülebilirler. Bu sınırlamaların, dönem dönem ülkenin ekonomik atmosferine bağlı olarak KOSGEB tarafından değiştirilerek güncellendiğini de belirtmekte fayda var.
Belirleyici Kriter |
Mikro Ölçekli İşletmeler |
Küçük Ölçekli İşletmeler |
Orta Ölçekli İşletmeler |
Çalışan Sayısı |
< 10 |
< 50 |
< 250 |
Yıllık Satış Hasılatı |
< 1 Milyon TL |
< 8 Milyon TL |
< 40 Milyon TL |
Yıllık Mali Bilanço Toplamı |
< 1 Milyon TL |
< 8 Milyon TL |
< 40 Milyon TL |
KOBİ – Matbaa İlişkisi
KOBİ’ler ülke ekonomisinde en büyük role sahip işletme türleridir. Şöyle ki; Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,77’si KOBİ’lerden oluşuyor ve bu KOBİ’ler toplam istihdamın yüzde 78’ini, toplam ihracatın yüzde 60,1’ini ve toplam katma değerin yüzde 55’ini oluşturuyor. Ülke ekonomisinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olan KOBİ’lerin arasındaki rekabet ve pazarda tutunma mücadelesi de bir o kadar büyük. Bu mücadelede doğru pazarlamanın yapılması, promosyon ürünlerinin kullanması ve doğru kurumsal kimlik algısının oturtulması oldukça önemlidir. Bu aşamaların hepsinde de matbaanın yeri oldukça büyüktür. KOBİ’ler kartvizit, el ilanı, broşür, roll-up, antetli kağıt gibi daha onlarca ürüne pazarlama, marka imajı, promosyon ve reklam gibi amaçlarla ihtiyaç duyarlar. Tüm bu ihtiyaçları da matbaa vasıtasıyla çözerek başarıya ulaşırlar.
KOBİ’ler için maliyetlerin ve zamanın doğru yönetimi kar etmek için oldukça önemli iki anahtardır. Bu nedenle de gereksiz harcamalardan kısmak ve zamanı doğru yönetmenin yolunu bulmak pek çok KOBİ için büyümenin yolunu açar. Sektörden bağımsız olarak pek çok firma için baskı ihtiyaçlarını karşılamak ve bu ihtiyaçları en uygun fiyatlarla ve kolayca karşılamak zor süreç olarak algılanır. Bunun nedeni yıllardır oturmuş olan geleneksel matbaa düzeninin sektörün bu ihtiyaçlarını karşılayamamasıdır. Günümüzde ise bu düzen online matbaanın getirdiği kolaylıklarla tarih oluyor.
KOBİ’ler İçin Online Matbaanın Avantajları
Türkiye’nin en büyük online matbaası Bidolubaskı kurulduğu ilk günden beri geleneksel matbaanın firmalar için yaratığı problemleri ortadan kaldırarak, KOBİ’lere kusursuz bir hizmet sunmayı amaçlıyor ve bunun için çalışıyor. Bidolubaskı, 100’den fazla ürün seçeneği ile firmaların matbaa matbaa dolaşmasına gerek kalmadan uygun fiyatlı ve online olarak sipariş verme kolaylığı sağlar. Bu da firmaların hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf etmesini sağlayarak, KOBİ’lerin büyümesinin önünü açar.
Bidolubaskı’dan vereceğiniz siparişlerde pek çok farklı avantaj da sizleri bekliyor. Bidolubaskı’da siparişlerinizi kredi kartı ile 6 taksit ile verebilir, ücretsiz kargo ile kapınıza kadar ücretsiz olarak teslim alabilirsiniz. Ürünleri beğenmediğinizde ise iade garantisi kapsamında iade edebilir, müşteri odaklı çalışan Bidolubaskı ile yüksek müşteri memnuniyetinin keyfini çıkarabilirsiniz. Siz de büyüme yolunda emin adımlar atmak isterseniz, işe Bidolubaskı’yı deneyerek başlayabilirsiniz!