Birbirinden zeki ve yaratıcı yazarların, yazılımcıların, grafik tasarımcılarının, dijital pazarlama uzmanlarının, marka yöneticilerinin yuvaları, matbaa şirketlerinin kankaları, onlar markanızı göklere uçurup sizi başarının doruklarına çıkaracak reklam ajansları…
Peki ama hangi reklam ajansı sizin firmanıza daha uygun? Hangi reklam ajansıyla çalışmaya nasıl karar verilir? Neden diğerleri değil de “o ajans”?
Bütçe, Her Şey Demek mi?
Elbette çalışacağınız proje için sunulan bütçenin uygunluğu, reklam ajansı seçiminizde en önemli kriterlerden biridir ama şu hayatta en ucuz olan şey, size en çok kârı sağlamaz kesinlikle. Ucuz etin yahnisinin nasıl bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz. En pahalı olan da illa en iyi olacak demek değil. Fiyat-performans olayı reklam ajansı seçiminde de geçerli yani.
Ne İş?
Daha önce yaptıkları işler, tarzları, uzmanlık alanları firmanızın beklentileri ile ne kadar örtüşüyor? Örneğin web tasarım konusunda çok iddialı olan bir reklam ajansı, açık hava reklamlarında deneyimsiz olabilir. Ya da matbaa ile yürütülmesi gereken bir işiniz varsa, ünlü reklam ajanslarının yerine sadece/daha çok bu alanda uzmanlaşmış ajanslarla çalışmanız daha mantıklı olur.
Elektrikler Geldi mi?
Toplantı masasına oturduğunuzda (Masada ne işiniz var, sandalyeye otursanıza?) müstakbel reklam ajansınızın sizinle çalışmak için heyecan duyduğunu hissediyor musunuz? Enerjileri nasıl, “Biz çok yaptık böyle işler, amaaaan.” modundalar mı? Heyecan önemli, elektrik gelip gitmeli aranızdan.
Zamanlamaları Harika mı?
Toplantıya geliş saatlerinden mail’lerinize dönme ve iş teslim etme süreleri dahil, deadline’lara ne kadar sadıklar? İster özel hayatta ister iş ilişkilerinde sorumsuz davranmak ve bekletilmek bağları zedeler, işleri yürütmez, sabırları taşırır.
Her Şeye Tamam mı?
Bazen firmaların beklentileri ve istekleri sektörün gerçekleri veya reklam dünyasındaki işleyişler düşünüldüğünde “Ne alaka yahu?” dedirtebilir. Ya da bir kampanyadan uzun soluklu marka iletişimine, firmanın kafasındaki doğrular ile reklamcılık kuralları, hedef kitlenin beklentileri, reklam ajansının prensipleri birbirine uymayabilir. İyi reklam ajansı “Siz böyle düşünüyorsunuz ama bu, şu şu sebeplerden yanlış bir yol.” Ya da “Biz bu tür işler yapmıyoruz, bizim tarzımız başka, ı ıııh istemiyoruz.” diyebilmeli. Sırf para kazanmak için olur olmaz her işi almaya çalışmamalı. Ne o öyle aç gibi?!
İçeride Hırgür Var mı?
Bazı ajanslarda insanlar birbirleri ile o kadar anlaşamaz veya birbirlerinden o kadar alakasız insanlardır ki bu durum sizin işinize ister istemez olumsuz yansır. Ajansın kendi içinde yaşadığı huzursuzluk ve iletişim kopukluğunun size mâl olmasına izin vermeyin. Bırakın, yesinler birbirlerini, size başka ajans mı yok?