Kartvizit Tasarımı Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Önemli İpucu
Kartvizitler, profesyonelliğin kısa bir ifadesidir. İş görüşmelerine başlamadan önce kartvizitlerin değişimi son derece önemlidir. Kurumsal kimliğin ayrılmaz bir parçası kabul edildiği için de bu doğrultuda hazırlanması gerekmektedir.
- Kartvizit çalışmalarında basılacak evraka göre tasarım ya da tasarıma göre baskı metotları seçilmelidir.
- Müşterinin standartları (kurumsal kimliği) varsa bu kimliğe uygun çalışılmalıdır çünkü yapılan kartvizit, firmanın imzası niteliğindedir.
- Kartvizit baskı için sıklıkla kullanılan ölçüler; eni 5 – 5,5 cm, boyu da 8–9 cm’dir.
- Firma logoları için belirlenen renklerin kodları matbaa ile paylaşılmalıdır.
- Kartvizit tasarımı yaparken monitörde gördüğümüz sanal büyüklük bizi yanıltabilir. Çıktı alınarak yazıların okunurluğu, büyüklüğü vb. detaylar kontrol edilmelidir.
Teknik detaylara önem vererek hazırlamanın yanı sıra, süreci daha titiz takip eden müşteriler için elbette çalışmalarda daha fazla hassasiyet göstermek gerekir. İşte kartvizit hazırlarken dikkat etmeniz gereken 6 önemli ipucu;
1- Tasarımcı mantığı yerine müşteri gibi düşünmek
Kartviziti tasarlama aşamasında yaratıcılığınızı konuşturmak istiyorsanız öncelikle kendinizi müşterinin yerine koyarak, bir ürünü sattırmaya teşvik edecek kişi olarak düşünmelisiniz ve tasarımı buna göre hazırlamalısınız.
2- Estetik ve yaratılan etki
Kartvizit, ilk bakıldığında insanların estetiksel algılarına hitap etmeli, sempati yaratmalıdır. Kartvizite bakan kişi o firma ya da kişiyle çalışmayacak olsa bile tarzı / kalitesi hoşuna gittiği için saklanması sağlanmalıdır.
3- Renkler
Tüketiciler genel olarak renklere karşı farklı psikolojik durumlara geçebilmektedir. Herkes tarafından kabul görülen renkleri kullanmakta fayda vardır. Örneğin: Mavi huzur verirken, kırmızı sıcaklık hissi verir. Baskıda kullanılacak renkler ise amaca uygun seçilmelidir.
4- Kompozisyon ve düzen
Tasarımdan verim alabilmek adına cevaplanması gereken en önemli soru “Ne anlatmak istiyoruz?” olmalıdır. Örneğin, bir görsel kullanılması gerekiyorsa bu görsel tüm içerikle ilişkilendirilmeli ve sınıflandırılmalıdır.
5- Font
Kullanılacak fontlar sektör kategorisine göre farklılık gösterecektir. Bu yüzden sektör göz önüne alınarak en uygun font seçilmelidir. Örneğin; bir kreş için “Comic Sans” tarzı fontlar kullanılarak çocuklara hitap eden yumuşak ve eğlenceli imaj çizilebilir.
Fontlarda efektler ve uçuk renkler kullanılmamalıdır.
6- Öne çıkarılmak istenen bilgiler ve font yerleşimi
Tüketici ile tanıtımı yapılan kişi / kurum arasında iletişimi güçlü tutmanın kilit noktası bilgilerin önem sırasıdır. Önemli olan bilgiler daima dikkat çekici bir font ve renkle yazılmalıdır. Bu şekilde müşteri aradığını hemen bulabilecektir. Tüm tasarımlarda alan sınırlı olduğu için bu alanı çok iyi kullanarak mesajımızı en net şekliyle vermemiz gerekir. Alan sıkıntısı çok büyük bir düzeyde ise önceliğimiz daima firma olmalıdır.