MENU

Kurumsal Ürünler
TÜM ÜRÜNLER
Bidolubaskı
5 Nisan 2017

Photoshop Grafik Tasarım Dünyasını Nasıl Değiştirdi?

Günümüzde photoshop nedir, ne için kullanılır? sorusunu soran pek kalmadı. Grafik tasarım gibi özel bir alan için yazılan bir bilgisayar programının bu kadar bilinmesi sizce de biraz garip değil mi?

Adobe Photoshop başta grafik tasarımcılar olmak üzere yüz binlerce insanın vazgeçilmezlerinden. Biraz bilgisayar kullanabilen herkes çaba sarf ederek fotoğraf veya görüntüler üzerinde değişiklikler yapabilir. Akıllı telefon uygulamaları, online fotoğraf düzenleyiciler ve grafik tasarım programları sayesinde capsler, fotomontajlar, filtrelenmiş fotoğraflar hayatımızın bir parçası oldu. Hatta öyle bir hal aldı ki insanlar manipüle edilmiş fotoğrafları anlatmak için “photoshoplanmış” tabirini kullanmaya başladı.

Bugün vazgeçilmez gördüğümüz Photoshop'un ortaya çıkma nedeni de ihtiyaç ve inat. Michigan Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Thomas Knoll “Dijital imajların işlenmesi” konulu tezini hazırlarken imajların gri skalalarında sorunlar yaşar. Knoll birçoğumuzun aksine pes edip bırakmaz, sorunu çözmeye çalışır. Bu çalışmalar sırasında ortaya birçok imaj işleme programcığı çıkarır. Kardeş John Knoll ortaya çıkan programcıkların geliştirilmesinde inat eder ve böylece kişisel bilgisayar üzerinde imaj düzenleyebilen ilk program olan Photoshop'un macerası başlar. Knoll kardeşler onlarca firmanın kapısını çalar. Sadece Adobe firması programla ilgilenir. 1987'de Knoll kardeşlerin yazmaya başladığı program, Adobe mühendislerinin katkısıyla ilk sürüme çıkar. 1990 yılında ilk sürüm olan Adobe Photoshop 1.0 Macintosh bilgisayarlar için piyasaya sürüldü. İlk sürümde kullanılabilecek tek araç bazı temel filtrelerdi. Biraz eğlenmek isterseniz Photoshop'un 25. yılı nedeniyle hazırlanan uzman grafik tasarımcıların Adobe Photoshop 1.0 ile imtihanına göz atabilirsiniz.
 

Photoshop'u bugünlere getiren pazarlama sloganı

Photoshop’un ilk sürümlerinde çok sayıda hata vardı. Hatta birçok kullanıcı Photoshop kullanmaktan vazgeçti. Ancak Photoshop, o zamanlar en büyük rakibi olan ColorStudio yazılımından daha kolay kullanımlı ve verimli olması kartını akıllıca kullandı. Adobe Photoshop'u bir adım öne çıkaran şey pazarlama sloganıydı. ColorStudio “özel kullanıcılar için özel bir uygulama” sloganı ile tanıtılırken, Photoshop Macintosh’u olan herkesin kullanabileceği bir yazılım olarak lanse edildi. Adobe Photoshop aradan geçen yıllara rağmen bu yaklaşımından vazgeçmedi. Bugün bile rakiplerinden kolay kullanıcı arayüzü ile önde.

İlk sürümün yetenekleri oldukça kısıtlı da olsa grafik tasarım dünyası için ufuk açıcı oldu. Adobe Photoshop'a '91 yılında gelen CMYK desteği, '94 yılında katmanlarla çalışabilmenin sağlanması, '96'da “Adjustment Layers” ve “Actions” özelliklerinin eklenmesi ve Windows işletim sisteminde de çalışabilir hale gelmesi grafik tasarımını yakından etkileyen gelişmeler olarak tarihe geçti. Photoshop her yeni sürümde yaptığı yeniliklerle kendini bir adım daha öteye taşıdı. Bu vizyonuyla Photoshop, en iyi grafik tasarım programları arasındaki yerini korumaya devam ediyor.

Bugün mobil cihazlarda bile kullanılabilen Adobe Photoshop ile fotoğraflar, 3 boyutlu resimler, web ve mobil uygulama tasarımları ve videolar geliştirmek mümkün hale geldi. Photoshop kullanmadan grafik tasarım dünyasına adım atmak pek mümkün olmadığından photoshop kursları ve online photoshop dersleri ortaya çıktı.

2016'da trend olmuş 5 grafik tasarım akımı

Maharetli grafik tasarımcıların elinde bir sihre dönüşen Photoshop'a eklenen her yeni özellik yeni tasarım fikirlerinin de ortaya çıkmasını sağladı. 2016'da trend olmuş akımlarda da bu etkiyi görmek mümkün.

1. Otomasyon

Adobe Sensei olarak duyurulan ürün resimdeki nesneleri tanımlama özelliği sayesinde fotoğrafları otomatik olarak etiketleyebiliyor, yüz tarama özelliği ile ifadeleri tek tıkla değiştirme şansı veriyor, eksik pikselleri inceleyerek düzenliyor... Tercihlerinizden öğrenip zamanla bunları otomatikleştiriyor.

2. Yoğun ve artmış renkler

Grafik tasarım programlarının yanısıra baskı yöntemlerinin gelişmesi, online matbaaların hizmete girmesi, dijtal reklamların pazardaki payının artması tasarımda özgürleştiren bir rol oynadı. 2016'da çok sayıda marka reklamlarında göz alıcı ve keskin renkler kullanmayı tercih etti.

3. Tipografik yapısöküm

Grafik tasarımlar aynı zamanda birer sanat eseri de. Bir dönem sanat üzerinde ciddi etkisi hissedilen yapı söküm 2016'da grafik tasarım alanında da etkisini gösterdi. Tasarım festivallerinde, logo tasarımlarında hatta bazı heykellerde tipografik yazılar bir nevi yapısöküme uğratıldı. Ortaya etkileyici çalışmalar çıktı.

4. Basitleştirme

KISS ilkesi (Keep It Simple, Aptal) grafik tasarımda daima önemli bir kural olmuştur. Ancak herşeyin hızlıca tüketildiği günümüzde dikkat çekebilmenin anahtarı, göze çarpan, anında anlaşılabilir tasarımlardan geçiyor. Basitleşmenin bir diğer nedeni de tasarlanan görsellerin, telefon, akıllı saat gibi ekranlarda rahat görünmesi zorunluluğu, artan baskı gereksinimleri. Logonuz ne kadar şık olursa olsun, birkaç piksel daraldığında eğer görüntülenemiyorsa bir anlamı kalmıyor.

5. Geçmişe dönme

Nostalji insanları hep olumlu yönde etkilemiştir. Yaşayabilmemiz için beynimiz kötü hatıraları geriye atar, iyilerini hatırlamamızı sağlar. Firmalar da bu etkiyi kullanmak ve güven kazanabilmek için eski logolarını, eskir renklerini kullanmaya başladılar. Bu akım çalkantıların süreceği 2017'de de kendini hissettirebilir.  

İnternette Güvenli Alışveriş

youtubeinstagraminstagram
Bidolubaskı Logo
Bidolubaski.com - © 2025. TÜM HAKLARI SAKLIDIR.
Credit Card LogoCredit Card LogoCredit Card Logo