Teknoloji gelişiyor, devir değişiyor. Yıllardır esnafın ve işletmelerin bir numaralı yardımcısı olan yazar kasalar da bu değişimin dışında kalamıyorlar. 2013 yılında cafe, restoran gibi kapıya hizmet götüren işletmelere zorunlu hale getirilen POS yazar kasa, Ocak 2016’dan itibaren tüm işletmeler tarafından kullanılacak. Haliyle 2015 yılına girmemizle işletmecileri en doğru POS yazar kasayı bulma telaşı sardı. Biz de size bu konuda yardımcı olmak adına bu rehberi hazırladık.
Öncelikle POS yazar kasanın ne olduğunu, işletmenize ne gibi değişiklikler getireceğini merak ediyor olmalısınız. Bu yazımızda da bahsettiğimiz üzere POS yazar kasa kullanma yükümlülüğü, ilk etapta kapıya hizmet götüren işletmelerin nakit veya kredi kartı ile ödeme sonrasında fiş kesememeleri sorununu ortadan kaldırmak için Maliye Bakanlığı tarafından getirildi. 2016 yılından itibaren tüm işletmeler kullanmaya başladığında kesilen fiş oranının ciddi derecede artış göstereceği öngörülüyor.
POS yazar kasa nakit ve kredi kartı ödemeleri için fiş kesebilen taşınabilir cihaz olarak tarif edilebilir. Bankalar halen bu yazar kasalara özel uygulama geliştirmekteler. Piyasada şu an 16 uygulama mevcut olmasına rağmen bu rakam ileriki dönemde artacak ve siz dilediğiniz bankaların uygulamalarını tek bir cihaza yükleyip kullanabileceksiniz. Bunun yanısıra bu cihaz kullanılarak yapılan ödemelerde ödeme bilgisi direkt olarak Maliye Bakanlığı’nın sistemine kayıt edilebilmektedir; bu da beraberinde işletmenize daha etkili bir devlet denetimi getirecektir.
Piyasadaki belli başlı POS yazar kasa üreten markaları saymak gerekirse: Beko, Hugin, Profilo ve Ingenico. Yeni nesil yazar kasa alırken dikkat etmeniz gereken önemli özellikler; tüm banka uygulamalarıyla entegre olup olmadığı, hafızası, yazma hızı ve ağırlığı olarak sayılabilir. Ayrıca kullanacağınız pos rulo kağıt tipini belirliyor olması açısından yazıcı tipi ve rulo kağıt boyut bilgileri de önemli olacaktır. Peki bu markaların POS yazar kasa modelleri hangileridir, özellikleri nelerdir ve en önemlisi: hangisi daha iyidir?
Beko 220TR
Beko’nun 220TR model yeni nesil POS yazar kasası Tübitak onaylı ilk cihaz olmasıyla piyasaya hızlı bir giriş yapmıştı. Cihazın RAM büyüklüğü 64MB ve hafızası 128MB fakat dilerseniz ekstra olarak 4GB büyüklüğünde hafıza kartı da takabilirsiniz. Mali bilgilerinizi 20 yıl boyunca saklayabilirsiniz. Beko 220TR POS yazar kasanın avantajlarından biri satın aldığınızda içinde GSM kartı takılı olarak gelmesi; bu sayede ekstra olarak aylık iletişim ücreti ödemiyorsunuz. Diğer bir avantajı ise piyasada yaygın olarak kullanılan bankaların kredi kartı uygulamalarına uyumlu olması ve yüklendikleri takdirde birden fazla uygulama çalıştırabilmesidir.
Kullanacağınız rulo kağıt tipi bakımından Beko 220TR 30 metre uzunluğunda rulo kağıtları kaldırabilmesiyle de bir adım önde. Ayrıca termal yazıcıya sahip olduğu için termal rulo kağıt tercih etmelisiniz. Termal yazıcılar rulo kağıda ısı yardımıyla bilgileri yazmaktadır; bu nedenle fişlerdeki yazılar daha kalıcı ve sağlam olabilmektedir. 100 mm/sn yazma hızıyla da işlemlerinizi hızlıca yapabilmenizi sağlar. Yazıcı ömrü 15 milyon satırdır.
Son olarak; Beko’yu tercih etmenizin başka bir sebebi de Türkiye çapında büyük bir destek hattına sahip olması ve karşılaştığınız herhangi bir sorunda 7/24 müşteri hizmetinden yararlanabilmenizdir.
Beko 220TR POS yazar kasanın fiyatları şu an 1.100 TL’den başlamaktadır.
Hugin & Verifone VX 675
Hugin’in VX 675 POS yazar kasa modeli şu an piyasada muadilleri arasında en küçük ve hafif cihaz. Bu cihazın da tüm banka uygulamalarıyla entegre olmasının yanısıra uluslar arası sertifikalara da sahip. Hafızası 192MB ve mali bilgilerinizi 10 yıla kadar kayıt altında tutabilir.
Kağıt rulo tipi bakımından Hugin POS yazar kasanın termal yazıcıya sahip olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca 48 mm en ölçüsüne sahip rulo kağıt kullanılmaktadır. Cihaz 90 mm/s yazma hızına sahiptir.
Hugin VX 675 POS yazar kasanın fiyatları şu an 1.500 TL civarındadır.
Profilo & Verifone VX 680-E1
Şık tasarımıyla dikkat çeken başka bir POS yazar kasa da Profilo’nun VX 680-E1 model cihazıdır. Hafızası 192MB olmasına rağmen opsiyonel olarak 500MB daha arttırabilirsiniz. Mali bilgilerinizi 10 yıla kadar saklayacaktır. Diğer bir önemli özelliği de piyasada mevcut bulunan tüm 17 banka uygulamasıyla entegra çalışabilmesidir. Ayrıca para çekmecesi ile masaüstü kullanıma da uygundur.
Kullandığı rulo kağıt tipi ise termal rulo ve 58mm/15M boyutlarındaki rulo kağıttır. Yazma hızı ise 75 mm/sn, yani saniyede 18 satırdır.
Profilo & Verifone VX 680-E1 POS yazar kasayı piyasada 1.500 TL’den başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz.
Ingenico iWE280
Çağımıza en uyum sağlayabilmiş POS yazar kasa Ingenico’ya ait olabilir. Önce teknik özelliklerinden başlayalım. Ingenico İwe280 model cihaz piyasada yaygın olarak kullanılan 8 bankanın uygulamalarıyla uyumludır. Saniyede 30 satır yazabilme kapasitesinin yanısıra mali bilgilerini 15 yıla kadar saklayabilir. Ayrıca cironuzu günlük, haftalık ve aylık olarak birçok maddede inceleme olanağı sunmaktadır. Para çekmecesi ile masaüstü kullanıma da uygundur.
Onu diğer cihazlardan ayıran birçok özelliği bulunmaktadır. Bunlardan ilki çift SIM özelliği ile operatör kaynaklı iletişim kesintilerinde 2. SIM üzerinden iletişime devam edilebilmesidir. Bir diğer özelliği opsiyonel barkod okuyucu ve GPS olarak kullanılabilmesidir. Temassız kart özelliğinin yanısıra tek bir şarjla minimum 250 işlem gerçekleştirebilmektedir. Son olarak iCiro isimli mobil uygulaması sayesinde tüm raporlarınıza telefondan ulaşabilirsiniz.
Ingenico Iwe280 POS yazar kasa fiyatı piyasa 1.500 TL’den başlamaktadır.
Dört yeni yenil yazar kasayı incelemiş olduk. Beko’nun ve Ingenico’nun bir adım önce olduğu aşikar, seçiminizi belirleyecek faktör ise kuşkusuz fiyat olacaktır. Bankaların belirli markalarda kampanyası olduğunu hatırlatarak en doğru seçimi yapmanızı diliyoruz.