MENU

Kurumsal Ürünler
TÜM ÜRÜNLER
Bidolubaskı
Eylül 26, 2017 7:39 AM

Etkili Ve Sorunsuz Bir Tasarım İçin Tasarım Özeti

Liste yapmadan alışverişe çıkmayı tercih etmezken, yeni bir tasarım işine başlarken niye bir özet çıkarmıyoruz?

Ne tasarlayacak olursanız olun başarının yolu karşınızdakinin isteklerini, kurumsal kimliğini iyi anlamaktan geçer.

Çalışma şeklinizi bir gözden geçirin size bir firmadan veya bir kişiden tasarım talebi geldiğinde ne yaparsınız? Eğer iyi bir grafik tasarımcı iseniz bilgisayarınızın başına geçer hızla müşterinizi tanımaya çalışırsınız. Firmanın kimliğini, markalarını hızla tarar, sosyal medya hesapları üzerinden firmanın müşterileri ile kurduğu ilişkiyi anlamaya çalışırsınız. Tasarıma başlamadan önce son bir kez müşteri ile görüşüp sizin için gerekli olan logo vb. tasarım öğelerini edinir, aklınıza takılan soruların yanıtlarını alırsınız.

Peki tüm bu görüşmeler bitip de bilgisayarınızın başına oturduğunuzda sormanız gereken ancak unuttuğunuz sorular zihninize akın ettiğinde ne yaparsınız? Heyecanla açtığınız yeni katmanı simge durumuna küçültüp mail atar veya telefon açıp sorular sorarsınız. Ki bu hem sizin dikkatinizi dağıtır hem de müşteri tarafında olumsuz bir izlenim bırakır.

Daha da kötüsü işi teslim ettiğinizde sizden istenilen ile sizin yaptığınız arasında dağlar kadar fark olduğunu görebilirsiniz.

Ayrıntılı bir tasarım özeti çıkararak bu sorunları en aza indirmeniz mümkün. Proje için ihtiyaç duyacağınız tüm soruları sorup yanıtını alabilir böylece tasarım ilerledikçe akla takılan soruların yanıtlarını beklemek zorunda kalmazsınız.

Yazının başında da söylediğimiz gibi bu alışverişe giderken liste çıkarmak kadar doğal ve alışkanlık haline gelmesi gereken bir davranış biçimi.

Bir tasarım özeti oluştururken, projeyi tamamlamak için ihtiyacınız olan her şeyi hayal edin. Bunu taslak haline getirin. Çok farklı sektörlerde çalışıyorsanız, sektörlere özgü tasarım özet şablonları da hazırlayabilirsiniz.

Elbette bir tasarım özetine sahip olmanız hiç hazırlık yapmamanız gerektiği anlamına gelmez. Unutmayın müşteride iyi bir izlenim bırakmak ve dahası işinizi gerçekten iyi yapmak istiyorsanız toplantı öncesi hazırlık çok çok önemli.

Bir tasarım özetinde ihtiyaç duyulabilecek 10 soruyu sizler için derledik. Elbette sizler bu soruları kendi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilirsiniz.

Tasarıma Başlamadan Önce Yanıtlanması Gereken 10 Soru

1) Kim bunlar ve ne yapıyorlar?

Ne iş yapıyor olursanız olun en önemli şeylerden biri müşterinizi iyi tanımaktır. Tasarım işinde de önemli noktalardan biri kuşkusuz firmayı tanımak, kurumsal kimlik öğelerini anlamak. Bu yüzden tasarım özeti için ilk akla gelen soru şirket ne üzerine çalışıyor? Şirketlerinin büyüklüğü ve iş dünyasındaki hacmi ne kadar?   Ürün veya hizmeti nedir? Müşterileri veya müşterileri onlardan nasıl bahsediyor?

Bu soruların yanıtını internet araştırmalarınızdan ve müşterinizden alabilirsiniz. Burada doğru yanıtlar için önemli bir püf noktası var. Müşterinizi eğer kendisini açıklıkla ifade edemiyorsa onlardan bir fuarda kendilerini nasıl anlatıyorlarsa size de aynen öyle anlatmalarını isteyin. İnsanlar zamanla işlerini satma alışkanlığı kazanırlar.

Şirketleri hakkında ne seviyorlar ve en çok gurur duydukları şey ne? gibi soruları sorun.

2) Projenin kapsamı nedir?

Müşteriyi tanıdık peki proje nedir? Neden bir grafik tasarımcıya ihtiyaç duyuyorlar? Tasarımlarınızın kampanyadaki rolü ne olacak? Hangi malzemelere ihtiyaç duyuyorlar? Bu konuda bir kontrol listesi de işinizi bir hayli kolaylaştırır.

Logo tasarımı isteniyorsa daha önce kullandıkları logoların olup olmadığını, yeni logonun nasıl bir karakteri olacağını sorun.

Bir web tasarımı projesiyse, bir geliştiriciye ihtiyaçları olup olmadığını ve bir temaya sahip olup olmadıklarını öğrenin. Böylece daha önce kullanılan tasarımın memnun oldukları ve olmadıkları yanlarını hızlıca öğrenebilirsiniz.

Reklam kampanyasının tamamından veya markalaşmadan sorumlu olabilirsiniz.   Böyle bir durumda mutlaka kampanyanın hangi mecralarda yürütüleceğini, markanın hangi yanının öne çıkarılacağını öğrenin.

Sorular çoğaltılabilir; Sosyal medya hesapları varsa şirket hangi platformları kullanıyor? Antetli kağıtlar tasarlıyorsanız, düzenlenebilir döküman şablonlarına ihtiyaçları var mı? Aşamalı bir kampanya yürütülecek ise hangi aşamanın ne zaman sona ermesi bekleniyor?

Takip etmek için bir reklam programı, bir blog takvimi veya bir yayın için son tarihler varsa, bunların size gönderilmesini isteyin.

Kampanyanın kapsamını, kaç tane platformda yer alacağını bilmek, örneğin yeni logonun online, basılı veya diğer mecralarda nasıl kullanılacağını belirlemenizi sağlar.

Tasarımcı Quí Nguyễn’in Cedra marka kampanyası için hazırladığı dosya bu konuda iyi bir örnek.

3) Hedef kitle kim, hedeflenen pazar neresi?

Tasarıma başlamadan önce tasarımınızla kime sesleneceğinizi bilmeniz de elbette önemli. Firma söz konusu kampanya ile mevcut müşteri kitlesini mi büyütmek istiyor yoksa yeni bir kitleye mi açılmak istiyor? İki durumda da firmanın mevcut müşteri skalasını bilmek, tasarımınızın altyapısını kurmanızı sağlar. Firma müşterilerinin cinsiyeti, gelir seviyesi, yaş aralığı gibi bilgiler tasarımınıza yön verecektir.

Müşterinizden mutlaka seslenmek istediği kitleyi tarif etmesini isteyin, mümkünse bir kişi üzerinden tariflemesini talep edin.

Mevcut müşterilerin firmayı seçme nedenleri nedir? Ürün veya hizmetleri ne sıklıkta satın alıyor veya kullanıyorlar? gibi sorularla hedeflemenizi daha net yapabilirsiniz.

4) Rakipleri kim? Rakiplerinden hangi özellikleri ile ayrılıyorlar?

Bu soru bir önceki ile hayli bağlantılı. Müşterinize rakiplerini ve onlardan hangi yönleriyle ayrıldıklarını sorun. İnsanlar neden başka bir markayı değil de kendilerinkini seçsin? Diğerlerinin sunmadığı ancak onların sunduğu şey ne? Onları benzersiz kılan nedir? Onlara rakiplerinden nasıl ayrılmak istediklerini sorun. Müşterileri firmayı rakipleri ile karıştırıyor mu?

İmaj ve sunulan konsept aynı ürünü satsanız da sizi keskin bir şekilde öne çıkarabilir. Bu örnek yurtdışından; Elimizde kahve satan iki dükkan var. Ancak kitlelerine oldukça farklı şekilde sesleniyorlar.

Mad Cap Coffee Company, tasarımlarında parlak ve koyu renkleri birlikte kullanırken, şehirli bir imajı tercih etmiş. Mad Cap Coffee Company’nin genç, modern ve profesyonel insanlara seslenmek istediği söylenebilir.

Coffee Supreme’s ise tasarımında toprak rengi tonlarını, yumuşak geçişleri ve rustik bir imajı tercih etmiş. Coffee Supreme’s’in müşteri kitlesi büyük olasılıkla biraz daha yaşlı, çevreye duyarlı ve profesyonellik arayan insanlar. 

5) Hangi renk ve hangi imajla öne çıkmak istiyorlar?

Markanın veya ürünün imajı ne? Sizden hangi yönü öne çıkarmanız isteniyor, üstün, kaliteli, gelişmiş veya cesur?

Rakip firmaların kullandıkları renkleri gözden geçirmenin, müşteri kitlesini bilmenizin yanı sıra müşterinizin de tercihleri tasarımınızda önemli etkiye sahip olabilir. Hangi renkleri veya fontları kullanmak isterler birlikte netleştirmek işlerinizi bir hayli kolaylaştırabilir.

Tasarım öncesi Pinterest aracılığı ile panolar yaratabilir veya mantar bir panoyu dizayn edebilirsiniz.

6) Hedefleri nedir?

Müşterinizin kampanya yapmasının sebebi ne? Neyi hedefliyor? Bunu ayrıntısı ile yanıtlamalarını isteyin. Müşterilerini mi artırmak istiyorlar, posta listelerini mi büyütmek istiyorlar?

Kampanyanın başarısının nasıl ölçüleceğini de sorun. Hedef yeni 4 bin abone mi? Satışlarını yüzde 20 artırmak mı istiyorlar?

Onlar için yeni bir logo tasarladıysanız, bu ölçülebilir sonuçlar doğurmayacaktır. Bu nedenle yeni logonun nasıl kullanılacağını ve yeni iş planına nasıl uyduğunu sorun.

7) Kampanya için ayrılan bütçe ne kadar?

Bu size biraz garip bir soru gibi gelebilir. Ancak bu hem sizin işiniz için isteyeceğiniz ücreti belirlemede hem de müşterinizi yönlendirmede yardımcı olabilir. Kısıtlı bir bütçe sahibi olmalarına rağmen sizden bütçelerini aşan ve kullanamayacakları tasarımlar isteyebilirler.

8) Tasarım için son karar verici mercinin bilgilerini alın

Projenin tamamı için ana iletişim kişisi olup olmadığını, varsa son karar vericinin isim ve iletişim bilgilerini alın. Mümkünse tasarımın her aşamasında ilgili son kişiyle görüşmek angaryalardan kurtulmanızı sağlar. İletişimi hangi araçlarla sürdürebileceğinizi de netleştirin.

Müşterinin web sitesine, tasarım dosyalarına ve istedikleri örneklerle bağlantılı olarak, ihtiyacınız olan her şeyin tek bir dosyada toplanması işinizi kolaylaştıracaktır.

9) Kullandıkları pazarlama materyallerini görün

Müşteriniz hakkında bütün bilgileri topladınız peki herşey tamam mı? Şu anda hangi pazarlama materyallerini kullanıyorlar göz atmak sizin için fikir verici olabilir. Firmanın web sitesine bakmanın yanı sıra, şimdi ne kullandıklarını görmek isteyin. Hangi pazarlama araçlarını seviyorlar, hangisinden yüksek fayda sağlamışlar?..

Onlar için yeni bir marka yaratmanızı istiyorlarsa bu süreçteki rolünüzü öğrenin. Gelecekteki yönergeleri olacak yazı tiplerini, renkleri ve logoyu seçiyor musunuz, yoksa yaratıcı bir ekip var mı?

10) Bu projede yalnız mısınız yoksa bir ekip ile mi çalışacaksınız?

Bir tasarıma başlamadan önce ihtiyacınız olan bilgi için başkalarına güvenmeniz gerekiyorsa, işe başlamadan önce bütün kontakları size sunmalarını isteyin.

Web sitesi kopyası bir metin yazarından gelecek mi? Bir fotoğrafçı fotoğraf çekiyor mu? Bu parçaların tamamı size gönderilmeden önce tamamlanmalı ve onaylanmalıdır.

Elbette her tasarım özetinde bu soruları sormanız gerekmez. Projenin büyüklüğü, türü yeni sorular sormanızı gerektirebilir. Ancak sormaktan çekinmeyin. Açıklık hem müşteriniz hem de sizin için gerçek bir kolaylaştırıcı olacak.

İlk çağrı tamamlanır tamamlanmaz:

  • Notlarınızı inceleyin ve kendiniz için net, ayrıntılı bir kısa bilgi yazın ve ekibinizdeki diğer herkesle paylaşın.
  • Tüm kişi adlarını, numaralarını ve e-postalarını ekleyin.
  • Tüm tarihleri takviminize ekleyin. Kapsamlı bir görev listesi oluşturun.
  • Konseptler oluştururken kendiniz ve ekibiniz için kısa notlar almayı unutmayın.

Özetle; Başarılı bir projenin yolu yaratıcı bir kısa özetle başlar. Sormaktan ve ihtiyacınız olan yanıtları istemekten çekinmeyin.

İndirmek ve arkadaşlarınızla paylaşmak için aşağıdak

İnternette Güvenli Alışveriş

youtubeinstagraminstagram
Bidolubaskı Logo
Bidolubaski.com - © 2025. TÜM HAKLARI SAKLIDIR.
Credit Card LogoCredit Card LogoCredit Card Logo