Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, ellerimiz ne kadar çok tablet ve akıllı telefon tutarsa tutsun kâğıdın yeri ayrıdır. Özellikle evraklar, antetli kâğıtlar, dosyalar, broşürler, defterler derken kâğıtsız bir ofis ve iş dünyası düşünülemez. Yazarsın, çizersin, notlar alırsın, uçak yapar arkadaşının kafasına atarsın, canın sıkıldıkça koklarsın, kâğıt yani, her türlü kullanırsın.
Sarp ve dikenli yollara sahip şu yaşadığımız hayatı biraz daha çekilir kılmak ve eğlenceli hâle dönüştürmek ise elimizde ve elimizdeki kâğıtlarda. Hayır, yani bir kâğıt neden sadece üzerine not alınan ve işi bittikten sonra çöpe atılan bir şey olsun ki?
Aydınlat Beni Bebeğim
Kâğıttan avizeler ve lambaderler son dönemlerde pek moda. Japon işi yuvarlak kâğıt avizeler evlerimizde minimal minimal sallanıp etrafı aydınlatıyorlar. Metalden basit bir iskelet yaptırdıktan sonra değişik kâğıt türleri kullanarak siz de kendi avizenizi yapabilirsiniz. İskeletin üzerine ipler gerebilir, rengârenk yapışkanlı post-it kâğıtlarını arka arkaya yapıştırabilir ya da origamiye merak salıp evinize de şekil katabilirsiniz.
Yontma Heykel Devrine Veda
Heykel denilince akla gelen ahşap oyma, taş kırma veya metal bükme işlemlerinin üzerinden çok sular aktı. Çöplerden bile heykel yapılan 2015 senemizde gazete kâğıdı ya da selülozu suda eritip suyunu iyice sıktıktan sonra tutkalla karıştırıp kâğıt hamuru elde edebilir, kâğıt hamuruyla heykeller yapabilirsiniz. Zor değil, şöyle düşünün: Çocukken oynadığınız oyun hamurları şekillendirilmesi daha kolay, boyanabilir ve kalıcı bir heykel malzemesine dönüştü. Şu hayatta ayağınıza gelen sadece overlok makinesi değil.
Kıvır Gitsin, Süs Olsun
Farklı kalınlıklardaki ve renklerdeki kâğıtlarla çiçekler yapabilir, evinizin orasına burasına fütursuzca serpiştirebilirsiniz. Kartonları ve daha ince olan kâğıtları çiçek şablonları şeklinde kesip ortalarına incik boncuk yapıştırarak çelenkler yapabilir, çerçeveletip duvarınıza asabilirsiniz. Yuvarlak yuvarlak kesin ya da şerit şerit, kıvırın, bükün, yapıştırın, boyayın, süs olsun. Böyle şeyler sadece iş eğitimi derslerinde olmaz, nedir yani? Olmadı asın misinalara renk renk kelebek şeklinde kestiğiniz kâğıtları, ortam şenlensin.
Bir Parti Elbisesi Olarak Kâğıt
İçinizdeki çılgın modacı ekoseli pijama giymekten sıkıldı. Anaokulunda kâğıtları şerit şerit kesip birbirilerinin arasından geçirerek sepet dokusu oluşturmuştunuz hatırlıyor musunuz? Şimdi aynı işlemle kendinize elbise yapabilir, kostüm partilerine gerçek bir “kâğıt bebek” gibi katılabilirsiniz. Üzerinize cuk diye oturan elbisenizi de bu iş için kalıp olarak kullanabilirsiniz. Erkekler de kravatlarını kâğıt şeritlerle örebilirler, beyler size söylüyoruz. Dayanıklı olması için kalın kâğıtların kullanılması ve son işlem olarak vernik sürülmesi önemli. Parlar da hem ne güzel.