Logo bir markanın insanlarda uyandıracağı ilk etki için muazzam derecede önemli bir araçtır. Bu nedenle de logo tasarımı yaparken dikkatli seçimler yapmak gerekir. Tasarımın her alanında olduğu gibi logo tasarımlarında da yılın trendleri markaların logolarında oldukça belirleyicidir. Hatta bazı markalar düzenli aralıklarla logolarında güncelleme yoluna giderek, trendleri yakalamaya çalışırlar. Bu yazımızda ise yeni logo tasarımı yapacaklar veya logolarında güncelleme yapacaklara fayda sağlayacak son trendlerden bahsedeceğiz. Ek olarak, 'Ücretsiz Logo Tasarım Programları - Logo Tasarım Nasıl Yapılır?' yazımıza da göz atarak oldukça faydalı ve güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.
Logo tasarım alanında trendler sektörün şekillenmesinde oldukça etkilidir. En küçük markalardan tutun da daha büyük markalara kadar tüm markalar bu logo trendlerine göre logolarını şekillendirirler. Orta ölçekli markalarda ise hatalı bir düşünce vardır. Bu da logo üzerinde en ufak değişikliklerin bile kötü sonuçlara sebep olacağıdır. Özellikle orta bilinirliğe sahip markalarda büyük çaplı logo değişiklikleri kimi zaman riskli olabilir. Ancak küçük çaplı revizeler düşünülenin tam aksine markaya zarar vermez, katkı sağlar.
Bu yazımızda 2017 yılında sıkça kullanılmış ve 2018 yılının trendlerine şekil vermiş logoları ve arkalarındaki mantığı inceleyeceğiz. Bu sayede büyük markaların da logolarında nasıl korkusuzca değişiklikler yaptıklarını çok daha yakında görebileceğiz. Logo tasarımlarında yapılan değişiklikler tasarım dünyasındaki trendlerin de büyük bir göstergesi. Umarız yazımızda bahsedeceğimiz bu trendler size yeni fikirler vererek, daha başarılı işler çıkarmanıza katkı sağlar. Keyifli okumalar!
1. Açık ve Sade - Logo Tasarım Trendleri
Sade tasarımlar sadece logo tasarım dünyasında değil genel olarak tüm tasarım dünyasında yıllardır en önde gelen trend diyebiliriz. Öyle ki 2016 yılında yenilenen ve tamamıyla ‘sadelik ve açıklık’ trendi göze alınarak tasarlanan Mastercard logosu bunun en güzel örneklerinden biri. Ayrıca 2017’nin başında Juventus futbol takımının onlarca yıldır süregelen logosunun değişmesi ve yerine çok sade ve şık bir logo tasarımına gitmesi ve bir anda fenomen haline dönüşmesi bunun çok iyi bir diğer örneği.
Sade ve açık logo tasarımlarında göz önünde bulundurulması gereken bir diğer trend ise siyah ve beyaz renklerinden oluşan ve sadece font ile farkını ortaya koyan logolardır. Tabii bunun daha çok bilinmiş ve fiyat olarak üst segment olarak konumlanmak isteyen markalar tarafından tercih edildiğini belirtmekte fayda var.
2. Büyük Harfler - Logo Tasarım Trendleri
Bu trendin temellerine bakıldığında sade tasarımların tam aksine bir çizgide ilerlediğini söylemek mümkün. Sade tasarımlarda özellikle tercih edilen küçük harf kullanımı burada yerini tamamının büyük harf olarak tercih edilmesine bırakıyor. Bu trendi Türk markaları özelinde değerlendirmek gerekirse, özellikle marka isimlerinde Türkçe karakter bulunmayan markalar için daha tercih edilesi olduğunu söyleyebiliriz.
Logo tasarımında tüm harflerin büyük harf olarak kullanılması insan algısında bağırmak daha doğrusu yüksek sözle söylemek anlamına gelir. Bu nedenle de bu tarz bir logo tasarım tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken şey tasarımın markanın tarzı ile uyumlu olup olmadığıdır. Bu trendi kendine yakında gören hatta belki de bu trende yön veren Calvin Klein, Giraffe, Ebury ve diğer bazı markalar ise 2017 yılında bu kapsamda logolarını güncellediler.
3. Modern ve Retro - Logo Tasarım Trendleri
Formula 1 milyonlarca kişi tarafından yıllardır takip edilen ve severek izlenilen bir spor dalı. Ancak bir spor dalından öte çok iyi ve dikkatli bir şekilde yönetilen bir marka. Bu nedenle de 2017’nin sonlarına doğru logolarında bir değişiklik yapmanın bu marka değerine katkı sağlayacağına inanarak yeni ama aslında eski bir değişikliğe imza attılar. Formula 1 23 yıl önce kullandığı eski logosunu tekrardan revize ederek yeni logo olarak kullanmaya başladı. Bunun arkasındaki trend ise ‘modern ve retro’ logo trendiydi.
Modern ve retro logo tasarımlarında öne çıkan amaç insanlardaki nostaljiye duyulan özlemden faydalanmaktır. Formula 1 de yaptığı bu çalışmada Formula 1’in eski şaşalı günlerine duyulan özlemi ve markanın ne kadar köklü olduğuna öne çıkarmayı amaçlamıştır. Ayrıca bu logo değişikliği ile birlikte gelen geri dönüşler de oldukça olumlu olmuş ve bu değişim başarıyı şimdiden beraberinde getirmiş gözüküyor.
4. Evrimleşen Logo - Logo Tasarım Trendleri
Youtube sanat bölümü başkanı Christopher Bettig, 2017’deki Youtube logo tasarımi değişikliği için, “Bu bir devrim değil, bu bir evrim” diyor. Çünkü gerçekten değişiklik öylesine yumuşak ki görenler çoğunlukla ‘aa Youtube logosu değişmiş’ demedi bile. Bunun sebebi değişikliğin ufak ve tamamen aynı çizgide olması. Eski şu an Youtube yazısının başında duran kırmızı oynat ikonu önceden, kırmızı bir kutu olarak ‘Tube’ kısmının arkasında yer alıyordu.
Özellikle bilinirliği yüksek olan ve bir şeyleri başarmış firmalar logolarında büyük değişiklikler yapmaktan kaçınırlar ve bu nedenle de var olan logo üzerinde küçük geliştirmeler yaparak logo tasarım trendlerine ayak uydururlar. Pinterest ve Dropbox logolarında yapılan değişiklikler de bu trendin önemli örneklerindendir.
5. Düz Tasarım - Logo Tasarım Trendleri
Start-up dünyasında son zamanların en yaygın logo tasarım trendlerinden biri olan düz tasarım trendi oldukça yaygın ve faydalı bir trenddir. Modern tasarım dünyasında artık çok boyutlu logolar ya da tasarımlar yerine düz ve 2 boyutlu tasarımlar öne çıkıyor. Bu trendin önde gelen değişimlerinden biri de kuşkusuz Auidi’nin logosunda yaptığı değişiklik geliyor. Öncelerde daha detaylı ve yükseklik algısı verilen Auidi logosu 2017’de yapılan değişiklik ile artık düz ve iki boyutlu bir şekle büründü. Bu değişiklikle birlikte logo sadece düz olmakla kalmadı, sade, modern-retro ve evrimleşen logo trendlerini de yakalamış oldu.