İnfografikler bilgiyi ya da ürünü sunmanın en popüler ve en eğlenceli araçlarından biri. Medya, dijital pazarlama alanında popülaritesi her geçen gün artan infografikleri tasarlamak tahmininizden de kolay olabilir. 30 dakikada birbirinden çekici infografikler hazırlamak için kullanabileceğiniz 6 online program yazımızda.
İnfografikler son zamanların gözde görsel iletişim aracı. Bugüne kadar hiç infografik tasarlamayan bir grafik tasarımcıysanız sizi harekete geçirecek 5 nedeni “Grafik tasarımcıların infografik öğrenmesi için 5 neden” yazımızda okuyabilirsiniz. Altıncı neden ise infografik tasarımlar yapabileceğiniz çok sayıda online aracın olması. İnfografiklerinizin başarısı kuşkusuz sizin yaratacılığınıza bağlı. Ancak kabul etmeliyiz ki hepimiz zamanla yarıştığımız hayatların içinde yaşıyoruz. O nedenle burada anahtar sorumuz “En kısa sürede nasıl infografik tasarlanır?” olacak. Elbette yıllardır kullandığınız tasarım programları ile de infografikler tasarlayabilirsiniz ancak bu online infografik tasarım programları ile hem kısa sürede, hem de etkileşimli infografikler hazırlamanız mümkün.
1. Canva; Ücretsiz, pratik online tasarım programı
Canva 10 milyonu aşkın kişi tarafından kullanılan ücretsiz bir tasarım programı. Canva sitesinde kendini “Olağanüstü kolay grafik tasarım yazılımı” olarak tanıtıyor. Canva'ya mailinizle, facebook ya da Google+ hesabınızla ücretsiz olarak üye olabilirsiniz. Kullanımı ise hiç tasarım bilmeyenler için tasarlanmış. Dekupesi yapılmış, kullanıma hazır binlerce ücretsiz görsel, sürükle bırak şeklinde basitleştirilmiş menü, kolay çıktı alabilme özelliği ile Canva dikkat çeken araçlardan. Üstelik tasarım yapma amacınıza göre ayrılmış harika bir şablon serisi de işinizi hızlıca yapmanızı sağlıyor. Facebook ya da Twitter postu, sosyal medya için infografik, youtube kanal görseli, fotoğraf kolajı ve hatta düğün davetiyesi için bile şablon var. Şablonunuzu seçip tasarlamaya başlamınız yeterli ;)
Canva'ya üye olarak ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Eğer iş amacıyla kullanmak isterseniz aylık 12.95 dolara abone olabilirsiniz.
2. Venngage: Doğru infografik için doğru şablon
Venngage de online ve ücretsiz bir infografik aracı. Canva'ya çok benzeyen Venngage'in ayırt edici özelliği ise infografik tasarımının en başında sorularla doğru şablonu bulmanızı sağlaması. Venngage'i kullanmak için mail, facebook ya da Google+ hesabınızla üye olmanız gerekiyor. Konuya özel infografik şablonları ve dizaynları ile dikkat çeken Venngage ile verilerinizi grafik, harita ya da ikonlar aracılığı ile de gösterme şansınız var. Hazırladığınız infografikleri sitenize embed kodu ile yerleştirebileceğiniz gibi, yine pdf olarak da indirebilirsiniz. Venngage ile ücretsiz infografikler hazırlayabilirsiniz. Daha fazla şablon, sınırsız infografik tasarımı yapabilmek için ise kişisel hesabınızı aylık 19 dolar, şirket hesabınızı ise 49 dolara yükseltmeniz gerekiyor.
3. Easel.ly: Adı gibi kolay infografik programı
Easel.ly adından da anlaşılacağı üzere hızlı ve gerçekten kolay bir şekilde infografikler oluşturmak ve paylaşmak için hazırlanmış bir online araç. Bu yanıyla da hayli popüler. 4 milyonun üzerinde kullanıcısı olan Easel.ly ile istediğiniz her yerde infografik tasarımlar yapmanız mümkün. Easel.ly'e ücretsiz olarak üye olabilir, hazır infografik şablonlarından birini seçip hızlıca tasarıma girişebilirsiniz. Easel.ly, arka planlar, şekiller, metin, çizelgeler ve daha pek çok aracı da ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Ücretsiz hesabınızla 60 fotoğraf ve 10 fontu kullanabilirken aylık 3 dolar ödemeniz gereken pro hesapta 680000 fotoğrafa, 50'nin üzerinde fontu kullanabiliyorsunuz. Dilerseniz kendi fontlarınızı da yükleyebileceğiniz pro hesapta easel.ly'nin tasarımcılarından online olarak destek de alabiliyorsunuz.
4. Piktochart: İnfografik tasarlamak için herşey
Piktochart, özelleştirilebilir infografik özelliklerine sahip bir online araç. Piktochart üzerinden infografiğin yanı sıra rapor, banner ve sunum oluşturabilirsiniz. Piktochart programına üye olarak ücretsiz olarak infografik tasarlamaya başlayabilirsiniz. Pictochart'ta sürükle-bırak şeklinde infografikler tasarlayabilir, size sunulan görsel, ikon ve grafiklerin yanı sıra kendiniz de görsellerinizle de tasarım yapabilirsiniz. Pictochart “Yaratıcılığın ücreti yoktur” felsefesinden hareketle yaratmak isteyenlere kullanım sınırı koymamış. Ancak infografiklerinizi depolamak ve yüksek çözünürlüklü çıktılar almak istiyorsanız aylık 15 dolar ila 29 dolar arasında bir ücret ödemeniz gerekiyor.
5. İnfogr.am: Veri görselleştirme için online infografik programı
Infogr.am da hayli kullanılan infografik araçlarından biri. Bugüne kadar 5 milyona yakın infografik infogr.am ile tasarlanmış. İnfogr.am'ı diğerlerinden ayıran özelliği ise özelde veri görselleştirme için tasarlanmış olması. Basit şablonlar sunan infogr.am'ı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ek özellikler isterseniz kişisel kullanım için aylık 19 dolar, şirket kullanımı için ise aylık 67 dolar ödeme yapmanız gerekiyor. Esnek alt yapısı, kullanıcı dostu arayüzünün yanı sıra xls ve csv formatında biçimlendirilmiş verilerinizi içe aktarabilmeniz avantajlı yanlarından. Hazırladığınız infografikleri png ya da pdf formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
6. Visme: İnteraktif infografikler için online araç
İnteraktif infografikler, sunumlar, raporlar hatta HTML5 animasyonlar hazırlamak ve paylaşmak istiyorsanız Visme tam da bunun için var. Visme hikayenizi basit ve güçlü bir şekilde anlatabileceğiniz kullanımı ise hayli kolay bir online araç. 50'nin üzerinde ülkede, 500 binden fazla kişi tarafından kullanılan Visme'yi diğer online araçlardan ayıran en temel özellik ise animasyon tasarlamayı kolaylaştırmış olması. Visme'yi ücretsiz olarak kullanabileceğiniz gibi aylık 7 dolardan başlayan ücretlerle daha fazla depo alanı, daha fazla infografik tasarım aracına sahip olabilirsiniz.