TDK’nin organize kelimesi için yaptığı tanımlar şunlar:
1. isim Kuruluşları ortak bir amaç için bir araya getirme, birleştirme
2. Düzenleme
3. sıfat Düzenli, örgütlü
Bidolubaskı olarak bizim organizeden anladığımız ise burada.
Hadi o zaman görüşmek üzere. Öyle değil tabii, devam ediyoruz.
Organize olmayı düzenli çalışma ve birçok işin bir arada yapılması olarak ele alacağız. Düzenin karşıtı karışıklıktır. Karışıklık ise kafaları ve işleri zora sokan bir durum. Mesela nasıl mı?
Dağılıyorum Abi, Çok İş Var
Haklısınız, çok işiniz olabilir ama işleri önceliklerine, daha sonra da zorluk derecelerine göre sıraya koymak elinizde. Peki, neden düzenli olmak lazım? Düzensiz çalışma; stres arttırdığı, zaman üzerinde kontrol kaybı yaşattığı, ertelenen işleri birbiri üzerine yığdığı, işten çıkıp kendi hayatınıza döndüğünüzde bile beyninizdeki lobların arasında “Yarın şu işi tamamlasam, cumaya kadar da mail’leri halletsem, haftaya zaten toplantıda konuşuruz.” gibi düşünceleri dolaştırdığı için olabilir mi?
Düzensiz insanların daha yaratıcı insanlar olduğuna dair söylemler de mevcut, biz de biliyoruz böyle şeyleri ama herkesten her an aşırı çılgın ve inovatif fikirlerin beklendiği bir dünyada yaşamıyoruz maalesef.
Bir Elden Ses Gelmemesi Mevzusu
Organize çalışmanın birçok işi bir arada halletme ayağına gelecek olursak (ayağına kadar geldik, değerimizi bil organize çalışma) burada kullanmamız gereken atasözümüz elbette “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.”
Bir nevi ekip işi olarak organize olunarak yapılan işler daha kısa sürede biter. Herkes üzerine düşen görevden sorumlu olduğu için kimse yıpranmaz, telef olmaz, iş üzerinde saatler harcamaz. Bu yüzden sektörü ne kadar farklı olursa olsun birçok şirkette farklı departmanlar kurulmuştur ve bu departmanlarda çalışanlar birbirleriyle paslaşır, birbirlerini tamamlarlar.
İnsanlar grup olarak bir projede yer aldıklarında ortaya çıkan işin mutluluğunu ve gururunu da paylaşırlar ve asırlardır dendiği gibi mutluluk sağ olsun, paylaşıldıkça artan bir şeydir. Ayrıca insanların şirketleriyle ve yaptıkları işle kurdukları duygusal bağ da organize çalışma sonucu artar. Bizim takım oley! Hey siz maviler, biz kırmızılardan daha mı iyi olduğunuzu sanıyorsunuz ha?!
Tek Elden Ses Getirebilme Mevzusu
Şimdi de düzenli çalışmakla birçok işi bir anda halletme mevzusunu birleştirip organize olmak ne demekmiş gösterelim. Örneğin organize matbaada birçok matbaa ürünü toplanır ve bir seferde basılır. Çok basit anlatımıyla makinelerin ve insanların çalışmaları için ayrı ayrı zaman ve maliyet harcamak gerekmez. Bu da işlerin bir seferde hızlıca yapılmasını sağlar.
Firma olmasanız bile hem iş hem de günlük hayatınızdaki işlerinize uyarlayabileceğiniz bir durum olarak görebilirsiniz bunu. Büyük bahar temizliğine girişmek ve toplu market alışverişine çıkmak uygun örneklerdir mesela. Bulaşıkları dağ yapıp sonra yıkamak ve önünüzdeki üç saatte akan her damla sudan nefret etmek yanlış bir örnek ama. O başka bir şey, ondan bahsetmiyoruz.