RGB, insan gözünün gördüğü tüm canlı renkler iken CMYK, 4 rengin karışımıyla ışığın yansımasını gösteren renk uzayıdır. Photoshop ile yapılan bir tasarımın çıktısı alındığında renkler, bilgisayarda görüldüğü gibi gözükmez. Bu nedenle tasarımın CMYK renk kodları ile düzenlenmesi baskı sonrası çıkacak renkleri daha gerçekçi gösterir. Ayrıca renk değerlerinizin toplam mürekkep kapsamına dikkat etmeniz gerekir.
Kağıdın doygunluğundan dolayı yalnızca belirli miktarda mürekkebi emebilir; Renk değerlerinin çok yüksek olması kağıdın incelmesine, rengin kusmasına veya siyaha dönüşmesine neden olur. Bu sebeple işlerin CMYK renk değerleri toplamının %270 ’in altında tutmak gereklidir. Adobe PDF programında çıktı önizlemesini ayarını kullanarak tasarım içerisindeki renklerin farenizi hareket ettirerek kontrol edebilirsiniz.
Kullandığınız Renklere Dikkat Edin
Yazılarınızın ve arka plan renklerinizin yanlış seçilmesi, tasarımınızı okunmaz hale getirebilir. Okunması mümkün olsa dahi yanlış eşleştirilmiş renkler rahatsız edicidir. Bu rahatsızlık kişinin okuma kararında etkili olabilir ve yazının kişi ile buluşmasını engelleyebilir. Bu durum düzeltilmesi son derece kolay bir sorundur. Aşağıdaki örneklerde sıkça yapılan hatalar ve göze hoş gelen, okunması kolay başlıklar için örnekleri görebilirsiniz.
|
|
|
|
Unutmayın tasarımınızın zemininde yer alan yazı,desen ve görselin, opaklık seviyelerinin düşük olması veya renk değerlerinin zemin renkleri ile birbirine yakın olması nedeniyle baskı sonrası yazı, desen ve görsel kaybı meydana gelebilir.
Ekranda zor görünen bir yazı, desen ve görselin baskı sonrasında daha da zor görülebileceğini ve hatta görünmeme riski taşıdığını unutmayınız.
Zemin ve Yazılarınızın Zıt Renkler Olmasına Dikkat Edin
Zemininizin üzerindeki yazınızın zıt renk olması -, örneğin turuncu sarı ve mor gibi tamamlayıcı renkleri bir araya getirmektir. Heyecan verici ve canlı bir tasarım için bu renkleri kullanmaktan çekinmeyin. Ancak bu renkleri dengeli kullanmalısınız, aksi halde tasarımınız uyumsuz ve göz yorucu hale dönüşebilir.
Zemin rengi ile, üzerindeki yazı/görsel aynı veya yakın renkler ise, aralarındaki ton farkının en az %10 olduğundan emin olunuz.
|
|
Çerçeveli Yazılarda Deneyebilirsiniz
Yazılarınızın okunaklı olmadığını düşünüyorsanız ve zemin renginiz düz renk değilse çerçeveli beyaz harfler ile yazıyı okunaklı kılabilirsiniz. Yine de gözünüzü yoran ve okumayı zorlaştıran bir durum söz konusu olduysa çerçeve rengini daha koyu bir renk seçebilirsiniz. Böylece yazılarınız daha da okunaklı olacaktır.